Khamis, Februari 10, 2011

petua orang dulu2 tetap berguna kan..kan...

As salam
baru nak bersiaran..hehehhe
ada yang tertanya2 ker...
sejak akhir2 ni banyak jugak petua yang cik dah amalkan
bila penyakit datang ada jugak ubat2 klinik yang tak jalan 
betapa kebalnyer penyakit tu esp selsema & batuk

2 ari lepas cik dah ada wat entry psl petua nak hilangkan selsema kat SINI   
& dulu pun ada skali cik dah wat entry psl selsema gak kat SINI ..sila la baca kalu rajin...
and ada yang bertanya boleh hilang ke warna kunyit tu
kalau korang rase tak yakin kuning tu hilang 
jangan pakai time ari keje, pakaila ari cuti
biasanyer pagi bangun dari tido tu kuning kunyit tu still ada
tapi bila dah petang hilangla
rajin2 la cuci hidung yek...
setakat yang cik dah tempek kunyit ni
alhamdulillah menjadi
tapi kena rajin tempek la..bukannyer tempek skali terus menjadi yek
sabar tu yang penting

ini kunyit yek tuan2 puan..ada yang tak kenal ker?


kalau batuk pulak cuma amalkan petua ni batuk-khohkhohkhoh
yang tu (air limau nipis+kapur) cik dah buat untuk fatihah
berenti sekejap batuk dia

and lagi satu boleh gak try perahan limau nipis + kicap
malam tadi cik dah try doh skali..sedap jugak
wat la 3 kali sehari
malam nanti nak buat lagi


p/s macam mak nenek pulak rasenyer






6 kabo mende gok:

Eda berkata... BALAS

wah...berguna nih..tengah selsema dan batuk ni

wahida berkata... BALAS

limau nipis + kicap? apa rasa dia ek?

Zaidah berkata... BALAS

wah cik dah....ko dah macam mak nenek betul banyak petua yang berguna...bagus tu...

cik dah ganu kiter berkata... BALAS

eda
masa gini la kiter nak guna mende2 gitu kan...

cik dah ganu kiter berkata... BALAS

wahida
rase dia sedap..

kalu idah mkn nasi amik gok kicap perah limau tambah lada
sama ajer rasenyer..

cik dah ganu kiter berkata... BALAS

kak zaidah
hahaha...mcm mak nenek kan...kan..