Isnin, Disember 15, 2014

Tiramisu ??bolehla


sejak akhir2 ni nampak kat group fb resepi ringkas cara buat tiramisu cara mudah
apa tu tiramisu sebenarnya?..almaklumla memang tak tahu pape sebenarnya bab makanan nama comey gitu...

ikut resepi ringkas bahan2 yg digunakan susu cair,gula ,tepung kastad,air ,milo n biskut meri...tapi cikdah takde biskut meri...biskut jagung ada ah sebungkus besar tak makan2 lagi..elok jer tersimpan rapi atas lemari......seb baik mak iti dah tak menari2 dalam kawasan dapur cikdah lagi...uii kalu dulu jangan harap nak letak makanan senang2 hati..


dalam resepi tu cikdah cuma tukar biskut meri ke biskut jagung..milo tukar horlick coklat..
senangkan....janji puas ati makan



amacam ok x?


budak2 sekolah pun boleh buat kalu camni....kacanggg jer...ahaks..

bahan2
biskut jagung (patah2 kan)...
susu cair,air,tepung kastad,gula (blend & masak bagi pekat sket)
horlicks coklat (tabur)








Ahad, Disember 07, 2014

Hari Keluarga Generasi Husain & Esah 2014

Alhamdulillah baru2 ni berlangsung Hari keluarga generasi Husain & Esah 2014.
28/11/2014-29/11/2014
ari pertama mahlis tahlil untuk kedua arwah ibu bapa kami...
arwah ayah..genap setahun lebih 
arwah ma..8 tahun lebih..
rindunya kami kepada arwah ayah & arwah ma..
kasih mereka hingga hujung nyawa..
ari kedua acara untuk adik beradik cikdah...ipar duai & anak2 sedara...
semua berkumpul berbbq...semua ceria walaupun ada yang tak cukup ahli.
yang penting kita enjoy!!
7 anak (3 lelaki 4 perempuan)
7 menantu (4 lelaki 3 perempuan)
26 cucu (19 lelaki 7 perempuan)
inilah dia Generasi Husain & Esah tahun 2014
semoga tahun2 seterusnya tetap ada majlis perjumpaan ahli keluarga.
************
kek special untuk majlis ari keluarga..sponsor by cikdah..
order ngan kawan sekolah dulu...
memamg besh kek dia...
sukaan dapat bergambar...
3 macho man
eh eh baju biru pun terselit..org suh pakai baju oren tak mau...
si bunga sekuntum..kumbangnye banyak...
3 dara pingitan..dah besar2 semua
sedang menanti waktu untuk makan beramai2
tukar bakar...
2 kanak2 riang yang tak reti duduk diam...
kakak balik kampung memang tak layan langsung mama nyer..dapat jupe sepupu sepapat 
2 ari memang tak cukup sampaikan kakak cakap nape cepat sangat balik umah..
8888888888888888888888888
next year planning wat kat kuantan pulak...adil untuk semua utk travel balik kampung

Sabtu, Disember 06, 2014

sudah setengah tahun rupanya...

alhamdulillah makin membesar my mustaqim...
4/12/14 genap 6 bulan dah...uiii cepatnyer masa berlalu..dah boleh stanby untuk tambah lagi new baby..
ahaks...=_*
uiii idokla buat masa terdekat ni untuk menambah ahli...
cukupla buat masa ni 3 org askar...
tunggula next next year pulak kalu ada rezeki sebelum mencecah 35 tahun...maknanya dlm masa 4 thn lagila..huhu..
next kelahiran maybe akan czer lagi ekpom..tu yang macam aduii gerun ajer..
2-2 hero czer..si heroin ajer yang normalnyer..
# 6 month already
baru2 ni mustaqim demam..rupa2nya nak melangkah ke progress baru
umur 6 bulan mustaqim start merangkak & acah2 berdiri 
semua tempat dia nak bergantung bangun
runsing kadang2 tersungkur..
aii nampak gaya lasak jugak ni same cam abang n kakak jugak..

Ahad, November 23, 2014

wat gapo tu?


my mustaqim sudah 5 bulan lebih..
masa 2 3 bulan sebelum senang nak handle dia..tak banyak ragam
pasrah jer muka bila orang usik..
tapi sekarang dah bermacam2 ragam
lambat dukung dia dah mula start merengek
mama pun naik pening kalu asik nak nangis dukung..aduiii




baru belajar duduk ...angkat2 bontot terus tersungkur
gitula nak membesar macam2 kena
kelakar tengok aqim duduk..kadang2 risau takut ye sakit duduk camtu
bila kita betulkan badan dia...nanti dia buat lagi...
ish...ish...kamu ni aqim...

Ahad, November 16, 2014

MUSTAQIM ~ 5 month sudah..


makin membesar makin mama terasa pening...
mustaqim dah start melasak sekarang
orang cakap kalu anak melasak mama cepat slim...ah takde makna nak slim
cepat lapor ada ah...nak makan sokmo kerjanya....kwang..kwang...

tengok ah dia...mama ajak tido .baringkan dia atas tilam...golek sana golek sini sampai pintu dah kerjanya..abang & kakak dah tido lama pun...dia tengah intai abah kat luar tgok tv..
sekarang baru acah2 nak merangkak..siap ah lepas ni..




hah ni lagi satu kerjanya...dah pandai nak selongkar...kalu ikutkan satu rumah dia dah jelajah..sapu semua apa yg ada atas lantai...bagus2 dik...bersih umah mama takyah sapu dah..