Isnin, Oktober 01, 2012

anak lelaki vs anak perempuan.....muiz vs tehah.....

cik dah & en sani punyai 2 orang anak setakat ni..........tahun2 mendatang tak tahu lagi bertambah atau tak....insyaallah ada rezeki bertambah la........tehah pun dah nak masuk 4 thn november ni..hahah cepatnyer besar anak mama ni......perangai pun dah bermacam2.........fenin dibuatnyer........


tahun depan baru nak daftarkan tehah masuk tadika sama tempat abang long muiz..so sekarang tengah train dia menulis & mengeja.......mewarna tu memang dia suka............masa abang long muiz dulu cik dah terlambat ajar semua ni..almaklumla budak laki mana nak semua ni....masuk sekolah baru dia pandai.........cikgu ajar ngan mama ajar lain kut...kalu ngan mama puas bertempik la nak suruh tulis...banyak main dari nak belajar.....kalu cikgu mungkin ada skill dia yang anak murid patuh & ikut....


ala tehah pun sama gak sebenanrya...bila time abg long belajar sibukla dia menempek sama..nak tengok orang buat..suh amik buku tulis tak diendahnyer...cemana mama nak buat yek....pujuk2 pun kadang tak makan saman...atas kerelaan diri sendiri baru nak buat....
tapi yang cik dah perasan bila dia start pegang buku & tulis @ mewarna mesti dia fokus...
tengok hasil tulisan dia..cik dah ajar sekali jer terus dia buat siap huruf E..alhamdulillah..harap2 berterusan dia minat belajar.......

sambil2 cik dah ajar tehah menulis...sambil tu cik dah pasang selawat syifa kat henpon...sebenarnya nak bagi hati cik dah tenang..senang sket nak ajar dia....cik dah ni cepat melenting kut kalu anak tak minat nak belajar........



fokus..fokus....

senang ajar tehah lagi dari ajar muiz kut
muiz ni banyak cakap pastu bila menulis lambat2.....kadang2 kena tepuk mulut baru dia diam..hahahha...
budak laki kut...




buat muka cengeng...............bajet comey la tu.............
tapi memang comey pun dihati mama & abah........



tahun depan muiz dah 6 tahun..tehah 5 tahun..dua dua masuk sekolah.........
harap2 muiz lebih tekun belajar..darjah 1 sekarang bukan cam darjah 1 kita dulu2......
masa kiter dulu darjah 1 tu baru nak kenal huruf..baru belajar macam budak tadika sekarang
tapi sekarang darjah 1 nak macam darjah 6.....pandai serba serbi....cabaran buat ibu bapa & guru sekarang...




3 kabo mende gok:

Eliss Mie berkata... BALAS

bestnya anak2 dah besar nak masuk sekolah yer :) memang lain kita dulu dengan anak2 skang kan.

rieda_ffya berkata... BALAS

cepat mase berlalu..anak2 cepat membesar kan..harap anak2 kite menjadi anak2 yg baik..amin..

~aYu~ berkata... BALAS

salam kenal.. sy teringin nak anak boy lak. dedua gegurl..