Isnin, Februari 18, 2013

Tanda tanda orang jahil


hai ape khabar.....macam chipsmore kan kejap ada kejap xdok...hehehhe
mood tak wape nak mari la..........

ok arini cik dah nak share ape yang cik dah baca dalam majalah al-ustaz edisi feb
 4 tanda2 orang jahil 

jahil ni bermaksud kurang berilmu la dari segi akhlak dan rohani
bila dah dikatakan jahil ni maknanya kita perlu berubah la


tanda2 nya......

~1~ marah tanpa sebab

memang pun..kadang2 hormon kite ni selalu berubah kan...kadang2 nak marah tak tentu pasal
biasanya orang pempuan la gitu kan..dan dikaitkan dengan datang 'bulan mengambang"..ye tak?
eleh bukan nak kata kat sape2 pun...diri cik dah pun sama..kadang marah tiba2...orang laki pun ada jugak jenis pemarah ni....bila dah ada sikap pemarah lam diri selalu la beristiqfar banyak2..


~2~ suka menyebarkan rahsia

jenis kaki gosip ni @ jenis mulut takde insurans..
yang jenis gini cik dah no komen la..sebab ramai sangat yang suka menyebarkan rahsia
itu sebab ada perumpaan "mulut tempayan boleh di tutup tapi mulut manusia bagaimana nak tutupnya


~3~percaya kepada sesiapa sahaja

yang jenis gini bahaya sket la......kiter janganla mudah percaya kat orang..jangan anggap semua orang baik....memangla kiter kena berprasangka baik kepada sesiapa saje tapi berpada2 la


~4~memberi nasihat tidak kena pada tempatnya

sekarang ramai dah nak berhujah....dalam blog pun ada jugak rasenya...tanda yang ke 4 ni cik dah no komenla....hehehhe...



sebenarnya ada lagi ni tanda2 orang jahil....fikir2kan dan renung2kan.......





6 kabo mende gok:

sayidah napisah berkata... BALAS

semoga kita tidak tergolong dalam golongan itu.aminnn :)

Yaya Azura berkata... BALAS

Jngn la kita terbuat tanda2 di atas tu tnpa sedar..

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata... BALAS

minta dijauhi :)

Muhammad Faiz Mohamed Saaid berkata... BALAS

jahil ni macam macam jenis ada, semoga kita dijauhi sifat jahil ini

Kesuma Angsana berkata... BALAS

tq berkongsi boleh kita jadikan guide line juga ni

Hilmirda Daud berkata... BALAS

Kadang kita pun tak sedar benda2 yg macam ni.. kena selalu di ingatkan hihihi