Rabu, Ogos 01, 2012

permainan di zaman kanak kanak

Seronok bila dikenang kenangkan permainan masa zaman kanak2 dulu....
sekarang mana ada orang main dah...........budak2 zaman sekarang semua jenis celik it
main game kat komputer...anak2 kiter ni tak tahu pun permainan ni semua...
kalu zaman2 cik dah bila main game memang bebas ar ngan abang2 sekampung
tak kira laki pompuan dah mainnyer........itu yang seronoknyer.....

mari kiter imbas kenangan sama2........sorila tak pandai nak explain ikut negeri 
ni cik dah ikut orang teganu main ar...esp kampung cik dah ler Felda Neram 1
anak2 peneroka kan ramai..tu yang syok main 




GETAH 

nasib ar kalu yang pegang tu tinggi2...dan yang kena lompat tu pulak pendek....cik dah ni la yang pendeknyer..kih..kih


TUDUNG BOTOL aka CEPI



GALAH PANJANG

cik dah panggil GELAP CERAH...kena main ramai..baru seronok



BATU SEREMBAN

kalu cik dah batu selambut......kalu ada orang wat umah..mesti kutip batu2 yang kecil2..lama2 main batu2 tu jadi licin..


BALING SELIPAR

kena baling dengan bola kalu tak silap..pastu kena kumpul balik selipar2 yang jatuh tu jadi camni semula
 MAIN SOROK2

kena bilang sampai 100 sambil pejam mata..gaya cam lam gambar tu la....pahtu yang lain2 tu kena menyorok..pastu yang membilang kena cari orang2 nya...nasib ar kalu main ramai2...tak dang jumpa semua dah ada yang pegi cuit tempat membilang tu...kalu kena banyak kali camtu..ala2 cam denda gitu..harus tukang membilang tu menangis sebab kena buat banyak kali

lagi satu..orang yang menyorok tu..main tukar2 baju tak nak bagi tukang bilang cam...hahahah..
 yang ni tak tahu orang panggil ape..blue black kut
kalu zaman cik dah lu amik tali ni dari kerusi malas tu...kenal tak kerusi malas?
main ni siap ada lagu lagi....kena lompat cepat.....


TENG TENG....

melompat angkat kaki sebelah dalam petak...kalu teng teng tu besar nasib ar kena lompat jauh2..
kena amik jarak sket untuk melompat...kena pakai penanda...amikla ape saje yang berat sebab nak baling lam petak tu..

  
BALING TIN

kena baling tin bagi jatuh semua skali..pastu kena susun balik..tin tu kiter boleh pegang untuk sangga bola yang geng lawan baling.....


ANAK PATUNG KERTAS

yang ni pun main gak.....siap beli lagi......ala2 main pondok la.....asikla tukar baju...hehehhe


kalu ikutkan banyak lagi game yang tak tersenarai...
tapi malas pulak nak cari lagi.........korang senarai sendiri la yek.......



4 kabo mende gok:

rieda_ffya berkata... BALAS

hee..best ingat zaman budak2 dlu..semua kita rase main game2 tuh..x cam budak2 skrg kan..diaorg tau ke nak main batu selambut, teng teng.,blue black..galah panjang..main nusuk.

Masz Sidek berkata... BALAS

memang best permainan dulu2...

Cendol berkata... BALAS

teringat mase kecik2 dulu suke main ni.cendol terer tau main batu seremban.heheh riak 2 minit.

dyabunga berkata... BALAS

main baling selipar tu juga seronok..hihih..dulu kecik2 main tembak2.guna kayu jadikan pistol..lepas tu cari buah ceri jadikan peluru..hihihi

http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html