Rabu, Januari 25, 2012

25012012 @ sakit ker?

Assalamualaikum wrt wbt...........


baru nak bersiaran...blog cuti CNY..padahal tuan belog keje cam biasa jugak...huhuhu..
cik dah jadi penunggu opis..........

berbalik kepada citer...awal bulan aritu cik dah pegi jupe orang jual Monavie..
nak beli untuk mak mertua
sambil2 sembang tu dia cakap cik dah sakit ...terkejut cik dah dibuatnyer
dia hanya tengok jer takde wat pape pun...
en sani dia cakap sihat...mungkin orang tu pengamal perubatan tradisional kut..
bila ditanya sakit ape dia tak cakap pulak
memang saspen sangat2............
yela mana tak saspen..tiba2 orang cakap kiter sakit




kadang2 terfikir cik dah ni sakit ape...adakah berkaitan dalaman..
cik dah sebenarnya baru pegi jupe doktor..mintak nasihat ape yang patut
sekarang ni cik dah bermasalah bulanan" kawan baik " merajuk
buatla scan kut2 preknen..tapi ok jer takde pape
doktor kata mungkin hormon tak stabil & suspek TIROID


so nak tahu TIROID ke tak kenala wat blood test
dah lama tak wat blood test sebenarnya..
last 3 tahun yang lepas masa preknen fatihah..
cik dah perasan 3ml darah kena sedut
hitam legam pulak tu
sekarang ni pun tengah weng weng lagi sebab tak makan ape2
minum oren twister jer


~korang tahu ke tak TIROID tu ape
kalau betul2 cik dah kena tiroid ape nak buat erk? bahya tak?












6 kabo mende gok:

Hilmirda Daud berkata... BALAS

tiroid tu kene cek darah ye? tak tau pulak sebelum ni..

Siti berkata... BALAS

cikdah, mmg dah konfem kena tiroid ke? selalunya doktor akan suruh buat ujian depa tangan. depa tangan lurus, pastu tgk sama ada menggeletor ke tdk. kalo menggeletar mmg ada kemungkinan ada tiroid. doktor ambik sampel darah tu utk cek paras hormon tiroid. kalo normal, maknanya bukan tiroid la. kalo tak cikdah akan diberi hormon tiroid.

*td komen doh tp terguna akaun anak plok, so kak delete. hehe...

cik dah faridah berkata... BALAS

@Hilmirda Daud

cik dah lagi la tak tau...igtkan yg bengkak leher tu jer..so doktor nak darah kiter bg jela...huhuhu

cik dah faridah berkata... BALAS

@Siti

mggu dpn result darah kuar...takde plk doktor suh wat gitu..dia just nak darah utk diuji...

Siti berkata... BALAS

cikdah bleh buat ujian depa tangan tu sendiri kat rumoh.

teratai berkata... BALAS

kalau ada masalah tiroid, biasanya cepat lapar! cik dah tunggu je result darah tu, x yah susah2 pikir...insyallah x ada apa2 penyakit.