Sabtu, Jun 25, 2011

Resepi cucur nasi

kat sini cik dah nak share resepi cucur nasi 
kredit tu tuan punyer resepi Yatie
tapi cik dah tak ikut sepenuhnyer pun 
alter gok sikit2..ikut bahan yang ada kat umah..
ikan bilis sememangnyer  takde cik dah gantikan dengan ikan.. 
udang ayam pun boleh
ape yang cik dah perasan bila wat cucur nasi ni
walaupun dah sejuk tetap lembut
anak2 pun suka
nasi pun takla membazir kan..kan

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...



2 kabo mende gok:

r|nA @ ja|j|na berkata... BALAS

nanti balik boleh buat untuk minum petang..thanks cikdah

LYAfrina berkata... BALAS

ADA JEPUT NASIK EYH???
XPERNAH TAU PON..
BLH LA NGETEST NANTI..