Khamis, Mac 10, 2011

MAAJUN ANGGUN BISTARI (Plus Family planing)

Semalam ada cik dah upkan pasal Maajun Anggun Bistari kan
so ni serba sedikit info tentang maajun tu
cik dah baru nak try hujung bulan nanti lepas pek mercilon habis
benda baik ape salahnyer share
mungkin ada yang tak berani nak makan sama cam cik dah gak
tapi lepas kawan cik dah makan and bagitahu kesan positif baru berani nak mencuba
kawan cik dah mengalami masalah period yang tak mau kuar
bayangkan 5 bulan tak period pahtu keputihan yang teruk
menyebabkan dia tak preknen2 
3 tahun dia kawen badan naik bagai dipam2 sebab period tak kuar
sebulan dia makan maajun tu terus period
alhamdulillah...harap2 maajun tu membantu dia preknen
so sekarang mari kiter sama2 kenali ape itu 
MAAJUN ANGGUN BISTARI
v
v
v
v

Produk amalan tradisi keluarga sejak 35 tahun untuk dikongsi kepada puan-puan khas untuk yang telah berkahwin.

Jika puan-puan berhajat untuk merancang keluarga dengan cara tradisional, bolehlah mencuba dengan Maajun Anggun Bistari ini dimana kejayaannya adalah 100% dengan syarat mengikut disiplin makan yang betul.

Telah diamalkan sebagai tradisi keluarga sejak 35 tahun dulu. Dahulu ianya dijual hanya dari rumah ke rumah sahaja. Tidak dijual dimana-mana kedai ubat atau farmasi.

Bagi yang kurang selesa family planning dengan kaedah moden adalah dipelawa untuk mencuba kaedah tradisi ini dan setelah mendapat kejayaan & keyakinan boleh membuat perbandingan dengan kaedah moden.

Khasiat

1. Sebagai perancang keluarga bagi yang ingin menjarakkan kehamilan/family planning.
2. Merawat segala masalah dalaman wanita seperti masalah keputihan, kegatalan di liang faraj yang teruk dan bau yang tidak menyenangkan.
3. Mengetatkan kembali liang faraj bagi wanita selepas bersalin.
4. Memontokkan dan memejalkan kembali otot payudara
5. Menghangatkan dan mengeratkan hubungan suami isteri.
6. Memanaskan badan terutama bagi wanita selepas bersalin.
7. Melancarkan peredaran haid setiap bulan jg mengembalikan darah haid yg terhenti selepas penyingkiran toksin atau darah-darah kotor.
8. Membuang/menyahkan darah-darah kotor dan toksin dalam badan
9. Menyihatkan badan disamping menambah tenaga sepanjang hari
10. Mencantikkan kulit iaitu selepas pengeluaran toksin-toksin dan darah-darah kotor yang terdapat di dalam badan
11. Mempertingkatkan kembali imum ketahanan badan, dimana badan menjadi sihat, segar dan kuat tiada lagi masalah seperti tidak bermaya atau tidak larat.
12. Merawat/memecah ketulan angain bagi yg mengalami masalah angin di dalam badan
13. Melawaskan pembuangan air besar
14. Mengawal selera makan dan menurunkan berat badan
15. Mengurangkan kesakitan ketika haid (segugut)
16. Dapat melangsingkan badan bagi yang mengamalkan diet. Ini kerana akar-akar kayu ini bertindak sebagai penyikiran bahan-bahan toksin di dalam badan. Jadi badan menjadi ringan dan segala lemak dapat disingkirkan.
17. Dapat menambahkan air susu bagi wanita yang sedang menyusukan bayi
18. Melambatkan proses menopous bagi golongan wanita yang sudah berumur.
19. Merawat sakit-sakit sendi,sakit pinggang dan lenguh-lenguh badan terutama bagi golongan wanita yang telah berumur.
20.Mengempiskan perut dan menegangkan kembali otot-otos perut terutama bg ibu yg lepas bersalin.
21.Kelihatan awet muda bg wanita yang mengamalkan secara berterusan

ATURAN MAKAN

1. Bagi yang lepas pantang, mula makan pada hari ke 44 lepas bersalin, sekiranya masih ada baki jamu2 selepas bersalin yg belum dihabiskan seeloknye habiskan dulu, kemudian barulah mula makan MAB. Ini krn sepanjang tempoh pengambilan MAB, tidak digalakkan campur/makan bersama jamu2 lain atau apa2 produk herba krn dikhuatiri mengganggu t/balas MAB atau period menjadi lebih tidak menentu.

2. Bagi yang merancang sendiri atau utk mereka yang kitaran haidnye biasa/normal, boleh mula makan pada hari ke 3, 4 atau 5 period, walaubagaimanapun sekiranye terlepas tempoh ini kalau kurang dari seminggu period, bole juge nak terus mula makan, jika tidak anda perlu tunggu kitaran haid yang seterusnye bg memastikan tidak mengandung dan spy kitaran haid lebih teratur.

3. Bagi yang ambil pil perancang ingin bertukar ke MAB, habiskan pil tersebut dan semasa hendak ganti pil, terus ganti dengan MAB dan tak perlu lagi tunggu period. MAB juga boleh makan bersama pil atau apa2 vitamin yg lain asalkan tiada kandungan herba.

4. Bagi yang merancang mengguna IUD , kaedahnya mengganti dengan MAB adalah seperti berikut;
i) Kes yang yang tidak ada period, dapat MAB boleh terus makan.
ii) Kes IUD yang belum expired dan ada period, mula makan pada hari ke 3, 4, atau 5 period.Bila IUD sudah expired nanti boleh putuskan samada nak teruskan pakai IUD atau MAB sahaja.

5. Bagi yang merancang mengguna injection, kaedah mengganti dengan MAB adalah seperti berikut;
i) Kes belum/baru expired, dapat MAB boleh terus makan pada period hari ke 3,4, atau 5.
ii) Bagi yang tidak period dapat mab dan terus mula makan.
Selepas expired injection boleh putuskan terus sambung injection atau MAB sahaja.



maklumat selanjutnyer boleh baca kat Sini........Maajun Anggun Bistari





6 kabo mende gok:

r|nA @ ja|j|na berkata... BALAS

lepas hari ke 44 pantang dah boleh amik dah..lepas salin ni, harus cube..biasa sgt dah gune care moden, sesekali terai jamulah pulok..

MamaRaisya a.k.a Lisa berkata... BALAS

k.dah makan perancang ker?hemm...org kata xelok..mak sedara kata dlm pil 2 ada cmpuran serbuk kaca la..takut je mendengar bab pil perancang ni...hemm..yg bgtau bab pil perancang 2 pn nurse jugak katanya...so better rancang secara semula jadi atau mkn ubat2 tradisional yg kita dh tau kesahihannya...tp lisa semua xmkn...mmg hantu takut ubat lisa ni.kui..kui..rancang sendiri je...

cik dah ganu kiter berkata... BALAS

rina
cuba jgn tak cuba kalu mende elok...

cik dah ganu kiter berkata... BALAS

liesa
selalu sgt k.idah dgr psl kaca tu..tp x th ar nak kata..
nak rancang semulajadi tu cam x konfiden la..masa anak 1st x mkn pun..tu yg preknen cpt

.:mama dhia:. berkata... BALAS

bagus gak maajun ni ek...
x penah makan majun pun..

jom join contest..

http://sayangdhia.blogspot.com/2011/03/contest-gaya-manja-si-anak.html

sue a.k.a umi akif berkata... BALAS

pernag dgr pasal makjun ni kwn pon ade yg mkn...die suggest suh mkn tp xbrani la...menjadi ke kalo plannning pkai maajun...mcm xyakin lor....