Khamis, Disember 02, 2010

Anak Nakal

salam & selamat pagi
how are you today?
macam teacher pulak..hik..hik

wei nak tanya, anak korang nakal2 tak?
cik dah kadang mikirkan anak2 
menangis lam ati tau
balik2 keje dapat report dari tok mereka
yang anak2 tak dengar kata
main air takungan hujan umah ayah long mereka
memang baju comot2 giler
adushh..tensen gak kadang2 balik keje dengar mende yang tak besh kan
kadang2 rase bersalah bebankan mak mertua mengasuh anak
ikutkan hati memang rase nak berhenti
tapi kalau berhenti mana nak ada duit saku sendiri
insyaallah satu ari nnt cik dah akan jaga dorang sendiri
anak2 kesayangan mama
walaupun nakal tapi mama tetap sayang


betul ker kalau perangai mak pak masa kecik cam antu
nakal,suka merajuk and ape ajer yang buruk2 akan turun pada anak pulak
ada idea tak cemana nak bagi anak mendengar kata
budak berdua tu kalau dilarang sekejap jer diammnyer
pastu mulala bergurau
satu lagi sangat risau bila bawak dorang berjalan ke umah sanak sedara
yang suka berhias2
hati berdebar2 sangat risau ada yang rosak and pecah
takkan nak singgah sekejap jer kan
kang tak pasal2 kena sound


~budak nak membesar memang bermacam ragam..kena lalui nyer dengan tabah sebab dulu masa kiter kecik ginila perangai kiter kan..kan


8 kabo mende gok:

cheqna berkata... BALAS

idah
anak2 yang aktif tu sebenarnya cerdik...
tapi kena main saiko sket r..
memang bimbang kan g jalan umah orang takut pecoh mende tu pecoh mende ni..
tapi kang ce fikir..kalu anak kite senyap tupah lagi kita bimbang kan???

idah @mama izzya berkata... BALAS

thnaks cheqna..lupa plk cheqna pakar psikologi..hrp2 gitu ar..nakal yg sek sok jadi cerdik

ciK mOt ©™ berkata... BALAS

hurmm...
saya tak rasa anak nakal ni datang dari sikap kita masa kecik2...
sebab beselah budak²..kalu tak nakal kita plak yang riso...
ehhh persal anak ko mandom jek...
ha, yang tu kena cari sebab plak. pasal diam jek...baik jek...
otak budak2 tengah berkembang kan...
seme nak explore...seme nak terjah...
kita hanya mampu nasihat, pastu bagi pengajaran sikit²...takdelah sampai mendera kan...
erkkk panjang lak saya komen...

pagi tuan rumah...
datang dari blog asha...

idah @mama izzya berkata... BALAS

cik mot
btl2 seme mende dia nak buat..maknyer asik jadi singa ajer..
mintak jauh dr dera mendera ni..kalau stakat rotan tu pernah ar..

~aSHa~ berkata... BALAS

tu la idah..riso kan anak nakal dan menyusahkan org....bukan kita tak marah kan....tapi tu la..bukannye dia tau sgt...

kadang2 stress kita kan..dah la bekerja...handle anak nakal lagi...

byk dah sy dgr kalo anak nakal ni cerdik...amin..moga2 la

az rina a.k.a jaijina berkata... BALAS

erm, rina setuju ngan cheqna..anak² ektip ni tandanya dorang sehat..bile dipikir² balik, takpelah, biarlah echa lasak, ektip, usik sana, usik sini janji dia sihat walafiat..biarlah waktu dia kecik² ni kite penat sikit..

budak² kalau kite larang dia bukan nak dgr..macam rina dululah, kalau pg rumah org tgn tu mesti nak usik barang org..skang ni mmg menurun si echa tu hah, hehehe..

SafaRi09 berkata... BALAS

anak2 kecik biasa la tu.bila nakal2 kira pembesaran dia org tu normal la kan. kalu senyap x agresif, mesti ada yg x kena kan. sy cakap jer, bukan ada anak pun.hehehe

ayang berkata... BALAS

salam singah...
anak2 nakal tu tandanya anak kite bijak.. tapi tu la kadang kite sendiri tak tahan dengan kenakalannye..

tak pasti la pulak anak nakal sebab kite kecik2 pun nakal.