Ahad, Ogos 15, 2010

47 produk mengandungi bahan beracun disenarai hitam

salam ramadhan
dah baca paper arini lum?ni hah kepada rakan sekalian yang memang nak cantik tu berhati2 la dengan barang yang korang gunakan..sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.
ish bahaya gak kan..ada pengguna meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor.tapi orang sekarang ni seme fikir nak cepat cantik kan..tu yang sanggup beli barang2 ni walaupun harganyer mahal..
Yang kaya raya pengeluar produk; pengguna pula menanggung derita!


Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:
Kintop,Body Beaus,BMI-9 Xylimming Capsule,Senna Plus Capsule 

Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
Lami 

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
 Obexlim,Slimax Coffee,Beaute Fit Body Contour,Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
357 Nasal Spray  

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
Makjun Taufiq Dua Istimewa,Majun Dua Istimewa,Ginseng Jin Fui Wan,Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga,Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat),Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule,Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill,Makjun Syafiq 3 Istimewa,Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
Air Ikan Haruan 
 
Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu: 
Eriesya Spa Beauty Cream,Atika Beauty Renewal Cream,Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya,Ratna Sari Whitening Night Cream,Tia Amelia Krim Jeragat,Chantique Whitening Night Cream,RZAC White Pearl Cream,Nuriz Day and Night Cream,Elite Rias Er Cream,R&Z Whitening Night Cream,Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream,Pigmentation Recovery Complex, Zara Rejuvenation Cream,Natasya Krim Herba Gold,De Putih Night Cream 
 
Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill 
 
Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
 Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan,Qian Tong Dan,Raja Ubat Resdung,Coral Plus UA 350MG 
 
~berita selanjutnyer BACALAH


4 kabo mende gok:

az rina a.k.a jaijina berkata... BALAS

mmg rina tak tau pon..seb baik idah kabo..ade gak yg seblum ni rina pakai, tp skang ni dop pakai mende2 dah..

bialah muke dop comei pon, jnji sihat ye..

idah @mama izzya berkata... BALAS

rina
idah baca kat paper online tu hah, tu yg nak share..pakai yg murah2 doh la janji produk tu x memudaratkan kiter..insyaallah..

aku mama chami berkata... BALAS

owh..banyak nye..bahaya betul kan..

LYaFRINA berkata... BALAS

bahayanya..selama ni main redah je makan.. lps ni kna check btul2.. tq 4 sharing