Sabtu, Oktober 15, 2011

Muizzuddin buat mama tersenyum kelegaan

Assalamualaikum wrt...wbt.......

Sungguh memang terasa sangat2 kelegaannyer....pertama kalinyer cik dah tengok hasil tulisan muizzuddin....itupun fatihah yang bagitahu abg long tulis huruf A..sebab tak caye cik dah suh tulis semula..iye memang betul pun.......hahahha...alahai kecohnyer cik dah ni kan..kan...(kan...ke tak kan??)

yela mana tak kecohnyer....muizzuddin next year 2012 dah 5 tahun pun..
sepatutnyer 4 tahun boleh dah masuk sekolah tadika Kemas kat area umah tu tapi cik dah hold dulu
cik dah ni dok kawasan kampung jer sebenarnya...sekolah pun ada 2 jer pilihan..
Tadika Kemas ngan Pasti jer ada....

sebelum ni risau nak hantar awal..sebab kut2 muizzuddin tak boleh berdikari lagi
bab belajar tu takpe lagi..boleh slow2 kan..tapi kut2 terkucil tak bagi tahu cikgu jer...
sekarang pun dah bulan October... pendaftaran untuk 2012 dah dibuka...so next year kena hantar jugak walau cemana skalipun
sekolah zaman sekarang tak macam kiter zaman dulu
zaman dulu darjah 1 tu main2 cam budak tadika lagi
sekarang fuhh! susah jugak 

2 ari lepas muizzuddin menunjukkan perkembangan positif...dia dah mula nak menulis
ish..ish...kalu anak orang lain 3 tahun dah pandai kan...sebelum ni cik dah pernah beli buku & pensil
last2 buku hancur digulung2 nyer jadi macam teropong..pensil ntah tak tahu kemana hilang...
itu yang cik dah malas nak beli tu...bukan kes kedekut...tapi dia belum menunjukkan nak belajar nak menulis...kat umah cik dah ajar dia sebutan mulut ajer...tak kira ape ajer..ajar lam bahasa melayu & english...

so bila dah nampak dia mula reti menulis..cik dah belikan pensil & kertas A4 untuk dia conteng2 dulu...
setakat ni dia boleh tulis huruf2 yang senang like A,E,F,H,I,L,T,O,V...yang lain2 tu tak reti lagi
alhamdulillah lega sangat2....

so lepas ni cik dah tak perlula risau berlebihan...









5 kabo mende gok:

Siti berkata... BALAS

Idah, bdk2 skrg baru sekoloh tadika pon dah kena gi tuisyen. tuisyen ape kemendelah bdk kecil sekelumit tu? adohai...

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata... BALAS

alhamdulilah abangdah pandai..buadak ni tak boleh paksa sangat nanti sendiri dia akan buat

teratai berkata... BALAS

memang menyeronokkan n gembira melihat perkembangan positif anak2:)

ajumohit berkata... BALAS

Salam perkenalan

MamaRaisya a.k.a Lisa berkata... BALAS

okla 2 k.idah...hemm..anak lisa bab menulis suka jer...tp xtau tulis per ag...suh ikut kita tulis pn enth kemana dia tulis...huhuhu..suh color2 pn xnmpk rupa color..rupa conteng2..xkisahla jnji dia nk...klu bab buku baca 2 mmg hancur la leh kt dia...tp suka bila kita ajar n tnya blk lain kali dia leh jwb betul...abis2 dia menung ckit n jawab sbb ingt2 lupa kot...abis2 klu tgk bnda dlm tv cm helicopter ke mesti cari buku dia nk tunjuk kita sama benda...huhuhu..perkembangan positif anak2 kita kena ambik taula kn...huhuhu..ingt nk anta tadika thn depan..klu blh nk suh dia reti baca awal2 la..sini duk tgh bandar klu masuk sklh xreti baca ag susah la nk kejar...sbb pesaingn mmg besar sgt kt sini...huhuhu