Rabu, Oktober 14, 2009

berat badan ideal

Adakah berat badan anda ideal?berapa berat & tinggi anda?soklan cepumas tu utk kaum2 wanita..termasuk diriku sekali..nk kira berat badan ideal (BMI) ni senang jer..cuma nk berat dlm kg dan tinggi dlm meter jer..formula nyer
BMI = berat (kg)/tinggi(m) x tinggi(m) Jika BMI anda
  • krg drp 18.5 ~kurang berat badan
  • 18.5 hgga <25>
  • 25 hingga <30>
  • 30 @ lebih ~kegemukan / obesiti
so anda kat group mana?pakat2 kiter kire deh..
mama plk dlm group berat anda berlebihan...huhuhuhu..nk wat cane tgh berselera sakan leni..asyik nak mkn jer..berat mama aritu 59kg..huhuhu,tinggi plk cuma 151cm..rendah jer kan..be4 this berat mama 57kg..tp ttp group sama gak..pas2 ni kena target btul2 turunkn sket berat..mmg ketara sgt2 dah rasenyer..part yg plg teruk adalah peruttt..malunyer...nmpk cam org preknen 2 bln plk..huduhnyer wase...
ok ni citer bergmbr plk.. pic kat atas berbaju tshirt kuning ni masa mama study kat poli seberang perai.. rasenyer thn 2001..maknanyer 8 thn dah..masa ni slim lg..perut pun kempis jer..ye ah dl kan mkn dok menentu,sekeping jer rase..berat ideal masa ni 43kg..
ni plk pic masa wedding mama thn 2003.. berisi sket dah masa ni,almaklumlah tgh ati senang.. pengarang jantung pisang ada depan mata sokmo..(dating sakan).. klau kuar mesti g kedai makan..xde tmpat lain dah..nak tau berat masa ni..huhuhuh..53kg..gemukks.. masa ni keje kat mentari,sunway lg.. pastu ada plk geng mengunyah smbil wat keje. .siap ada tabung sekut lagi kat meja..hehheh..
rindunyer saat2 keje kat mentari
masa ada anak sorg..muizzuddin masa ni dok smpai sethn lg.. berat mama maintain sama masa kawin.. mmg xdok chance dah nk turun ke zaman anak2 darezz..
ni plk latest pic yg ambik jumaat lps..yg dah tentunyer ada anak 2..berat 59kg wa ckp lu..gedabak rase..sket lg 60kg..tu 2 mggu lps..skg ni dok tahu la..malas nak timbang..abah pun dah start komplen mama kuat mkn..kdg tu mama sorok2 mkn,,huh dasyat tul la..tp hrp2 sgt pas ni mama berjaya turunkan berat badan sket...dpt 50kg ~ 55 kg dakpe doh..good luck for me...

3 kabo mende gok:

S.I.T.I berkata... BALAS

samalah kondisi ambe ni pong idah. tgh catu makan. nak bg turun sikit berat. bile raye je mesti berat naik. mesti sbb byk makan pulut....kekeke...

ida berkata... BALAS

sama lah....ida pon masa muda2 dulu slim jek..skrg ni....yaallah

tang perut tu yang x tahan...samalah kita dah macam peknen 2 bln lak...nak bergaya pun kena cover2 tang situ...

tapi nasib baik ler ida ni tinggi sikit jadi gebu tu x der lah nampak sangat

lepas ni jom kita berdiet...good luck utk kita semua.

mama izzya@idah berkata... BALAS

lagi satu yg membtkan badan naik adalah sbb dok saje2 kat opis..relaks manjang..bontot jadi lebar,perut jadi gelebeh..hahhahha