Sabtu, Ogos 29, 2009

laksa terengganu

salam ramadhan ari sabtu,arini mama bkn nak citer psl resepi wat laksa tau tp pengalaman mkn laksa..hehhe mesti korang kata psl laksa pun nak citer kan..(xpelah nk citer gaksss).. sbnrnya juadah berbuka ktorg ari jumaat laksa terengganu..laksa ni kuah kaler oren..ala mcm kuah gulai tu..cam kuah laksam gak tp lemak putih..cara btnyer sama jer..tmbh rempah ngan lada je sket....nk citer sket experience mkn laksa trganu nih..korang pernah dok mkn laksa ngan tangan...mgkin ada yg pernah n mgkin jgk dok terpk pun leh mkn ngan tangan kan...hehhe mesti korang kata buang tebiat kan..kann..tp gtulah cara org trganu mkn laksa..guna tangan gtu.. sbnrnya dulu2 mama dok pernah mkn ngan tangan tp sejak kenal abah terus berubah cara mkn laksa tu..masa tu 1st time abah bawak mama jupe keluarga ye..zaman cintan cintun la ni..my Mil hidang laksa trganu..n mama pun tolong gakla apa yg ptt..hidang pastu ambik la sudu..time nk mkn tu abah gelak2 doh kat mama..abah kata mkn ngan tangan lg best..mmg pelik giler doh rase masa tu..mmg dok best ah masa tu sbb dokleh nok hayati mkn laksa..(dok kenyang weii sbb doh potong stim)..doh terbiasa mkn ngan sudu..seumur hidup masa tu dok pernah lg mkn ngan tangan..arwah ma ngan ayoh xdok la plk ajor mkn ngan tangan..mama ni asal org kemaman kat sempadan pahang....mgkin org belah2 kuala je kot mkn cenggini..tp dok th ah klau belah2 lain pun mkn cenggini gak.. laksa trganu ni kuah dia pekat sbb letak ikan..tu yg leh mkn ngan tangan.skg ni mama dah biasa dah mkn ngan tangan..kiter kan kena berubah ikut keadaan semasa..tapi kan dok kisahlah mkn caner skalipun janji kenyang kan...perut perlu diisi..so kpd sesape nk rase mkn laksa ngan tangan try ah..mgkin ada yg akan kata nikmatnyer...n mgkin gak ada yg dok puas mkn..hehheh... :)..pernah x korang tgk @ dgr org mkn pulut durian ngan tangan?ala yg letak santan tu..durian plk yg fresh..mama pernah tgk skali opismate mkn cenggitu..dok boleh nok kata masa tu..kembang tekok wase...sory to say mmg mama dok pernah tgk dekpong.. gtu jelah nok citer arini,,sori klau ape yg mama citer arini ada yg terasa erk..

5 kabo mende gok:

has berkata... BALAS

kite pun makan ngan sudu, tapi takde org nampak pelek pong..dorang wak dono je. Behnye makang pulut durian tu..ari tu balik tranung makang sampai sakit2 perut. Satu periuk pong dok cukup!

MiszMama@Haslinda berkata... BALAS

mamaizzya, yg komen kat atas ru kite yg punye..salah log in akaun google

gadisworld berkata... BALAS

salam...

oh..makasih yer awak coz sudi jenguk blog saya..saya add awak dlm link blog fav saya yer..

aRniNasiR berkata... BALAS

kalau tak makan pulut durian dgn tangan, makan dengan apa? guna sudu? camner nak makan durian guna sudu? lagi ler pelik..

mama izzya@idah berkata... BALAS

>arninasir
bila kiter nk mkn pulut durian kiter kenalah lecek2 durian tu dl..mmg ah durian xleh mkn ngan sudu..ada org bt ker?..i mean bila durian tu dah bercampur pulut+santan segala tu la..pastu mkn ngan tangan..